Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2010 18:35 - ХВАНАХА МЕ В СОЦИАЛНАТА МРЕЖА
Автор: irinaivanova Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1605 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 18.01.2011 14:49


Вече рядко виждам приятелите ми. Затова пък разглеждам редовно снимките и статусите им във фейсбук, както и на много други стари другари, с които започваме да поддържаме контакт отново. Ще кажете – поредният глупак, който си няма по-важна работа, та влиза във фейсбук. Помислете отново - дали 500 млн. души нямат работа? Някои дори я изгубват заради тази мрежа. Това, което всъщност донесе тя, е една интензификация на социалните контакти. Докато преди в седмицата човек имаше възможност да се срещне с неколцина познати след работа, сега може да предава и приема информация от почти всички. Нещо повече, с пускането на нов статус или качването на снимки, той привлича вниманието на останалите. След като види, че те са коментирали или просто натиснали бутона “like”, започва да се чувства по-значим за другите. Може би именно значимостта на отделния потребител е най-важното тук. Той е не просто зрител в киното или пред телевизора. Не получава само информация, а и отдава. Участва, разкрива се, получава отговор. Той е героят тук, който определя действието. Преди време имахме възможност да комуникираме чрез имайл или чат.  Това общуване обаче предполагаше тема. Трябваше човек да има нещо, което да каже на другия. Сега всеки може да се занимава с неособено важни неща, като farmville или пускане на линк с новина и да получава внимание. Facebook не изисква важни теми, може следващият ви постинг да е някоя глупост, която обаче ще накара другите да се усмихнат. Facebook предлага именно това – безкрайно много маловажни хороскопоподобни, фермерски, изтегли-късметче, намери-своя-двойник, тестовидни и прочее дрън-дрън-кулки, които да бъдат разменени и изживени заедно, носейки радост. Без никакви претенции за значимост. Освен това, човек има вродена нужда да споделя. Досещате се за онзи мъчителен момент, когато след като прочетете нещо хубаво, ви се исква да го разкажете на някого, а няма никого до вас. Социалната мрежа ви предлага да „share”-вате почти всичко възможно, като по този начин достигате до максимален за вас брой приятели. Дори когато искате да споделите нещо, без да го оформяте словом, за да не прозвучи като похвала или оплакване, можете да пуснете снимка или видео. И тук важи правилото, че една снимка замества хиляди думи.
        Замислете се и за снимката, с която фейсбук ни приветства - хора, свързани помежду си като в мрежа.

        С това, че този сайт удовлетворява толкова много нужди наведнъж, дори ги доразвива (като това, че ставаме още по-общителни и с още по-голяма охота споделяме), той успява да ни хваща в своята мрежа всекидневно по 55 минути. Време, в което можеше все пак да бъдем с някой приятел навън.


Тагове:   мрежа,   социалната,


Гласувай:
0



1. raders - Да ти кажа доста е голяма скуката в ...
20.11.2010 19:30
Да ти кажа доста е голяма скуката в този Фейсбук. Вярно, че можеш да видиш прекалено много глупости, но те къде ли ги няма
цитирай
2. tvoreca - :(
15.12.2010 11:02
Тъжно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: irinaivanova
Категория: Изкуство
Прочетен: 30419
Постинги: 13
Коментари: 3
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930